6 hormoner du bør kende

Hvis du vælger et forløb hos mig, er første step at se, hvordan dine hormonniveauer ligger. Vi har alle sammen mere end 100 forskellige hormoner, der alle har livsvigtige funktioner rundt omkring i kroppen. De hormoner der har særlig fokus i NHT Naturlig Hormonterapi® er 6 hormoner, som indgår i steroid-kæden. At de indgår i den samme “kæde” betyder, at da kan omdannes til hinanden. Det er vigtig viden, hvis man har hormonelle ubalancer, da man så kan forsøge at fremme eller hæmme disse omdannelser.

De 6 hormoner er:


PROGESTERON

Progesteron er dit feel-good-hormon. Du producerer det efter ægløsning, hvis du ikke er i menopause endnu. Det produceres også i mindre grad i binyrerne hos både mænd og kvinder. Som du kan høre af tilnavnet, er det et hormon som har stor betydning for dit velbefindende. Det er bl.a. med til at give dig dit mentale overskud og det vedligeholder dine kognitive færdigheder.

Hvis du har for lidt progesteron kan du fx være plaget af tankemylder, tendens til tristhed eller ligefrem depression. Du kan også døje med PMS, kraftige eller uregelmæssige menstruationer – og have svært ved at få en god nats søvn. Progesteron er desuden afgørende for, at man kan gennemføre en graviditet.

Din vigtige ægløsning
Før overgangsalderen kan du komme til at mangle progesteron, hvis du indimellem har en cyklus uden ægløsning – eller producerer for lidt progesteron efter en ægløsning. Og husk på, at selvom du har menstruation er det ingen garanti for, at du har haft en ægløsning.

Det er svært at vide om man har ægløsning, men hvis du er sidst i 30’erne eller ældre – og/eller oplever nogle symptomerne nævnt ovenfor, er der stor sandsynlighed for, at du mangler progesteron.

Helt unge kvinder kan også komme til at mangle progesteron. Især kan bl.a. stress og overvægt betyde udeblevne ægløsninger i alle aldre og altså resultere i for lidt progesteron.

Hvorfor er progesteron så vigtigt for dig?
Problemet med for lidt progesteron opstår, fordi forholdet mellem progesteron og det østrogen der hedder østradiol bliver skævt. Det hedder østrogendominans og du kan læse mere om det nedenfor.

Efter overgangsalderen producerer du kun progesteron i binyrerne og her kan det også være svært at have nok, da dine binyrer kan være blevet “trætte” og have svært ved at producere nok. Det forekommer især, hvis du haft flere perioder i dit liv med meget stress. Hvis du samtidig har produceret for lidt progesteron i den fertile alder, vil dette underskud stadig påvirke dig.

ØSTRADIOL
Østradiol er det stærkeste af dine 3 østrogener. Det er hormonet, som søger for dine kvindelige former, og som er afgørende for modningen af ægget i forbindelse med en graviditet. Netop under en graviditet kommer østradiol til sin fulde ret, da det sørger for den nødvendige celledeling, vægtøgning og stimulering af immunforsvaret.

Når man ikke er gravid skal man helst undgå for meget celledeling, vægtøgning og stimulering af immunforsvaret. Det siger næsten sig selv. Og her har progesteron en meget vigtig rolle, da progesteron “træder på bremsen” i forhold til de processer, som østradiol sætter igang. Altså celledeling, vægtøgning osv. Det er derfor, det er så vigtigt at sørge for, at du ikke producerer for meget østradiol i forhold til progesteron.

Østradiol handler om slægtens overlevelse
Østradiol produceres i æggestokkene frem til den dag, hvor du ikke har flere æg tilbage. Det er meget sjældent, at man mangler østradiol i den fertile alder, da kroppen altid vil prioritere dette hormon. Det handler om “slægtens overlevelse” så at sige. Derfor er der også mange der kommer til at lide af østrogendominans, som opstår, når der er for meget østradiol i kroppen i forhold til progesteron.

Når det gælder østradiol vil for meget af dette hormon og for lidt af hormonet progesteron på et eller andet tidspunkt resultere i symptomer. Og på længere sigt vil det gå ud over din sundhed.

Ud over at østradiol produceres i æggestokkene, producerer du det også i dit fedtvæv. Det betyder, at kvinder også efter overgangsalderen kan have for meget østradiol i kroppen, hvis de har meget fedtvæv.


ØSTRIOL
Østriol er endnu et østrogen, der er lige så vigtigt som østradiol, men med en langt mildere effekt. Østriol har stor betydning for dine slimhinder overalt i kroppen, som det holder fugtige og sunde. Det er fx øjne, ører, næse, hals, skede, tarme og lunger. Så hvis du har problemer med tørre slimhinder, kan det være fordi du mangler østriol.

I modsætning til østradiol, giver østriol ikke kønskarakteristika, og mænd har altså i lige så høj grad brug for østriol. Hvis du mangler østriol kan det også resultere i, at du oftere får infektioner som blærebetændelse og bihulebetændelse.

Østradiol kan omdannes til østriol og denne omdannelse sker primært i din lever. Så en stærk og sund lever vil betyde en bedre produktion af østriol til gavn for dine slimhinder.


CORTISOL
Cortisol er vores stress-hormon, og produktionen stiger, når vi føler os stressede. Hormonet har også en vigtig funktion i vores hverdag, da det styrer vores døgnrytme. Og i de rette mængder, er det gavnligt for bl.a. vores immunforsvar, stofskifte og fordøjelse.

Problemet opstår, hvis du har for meget cortisol i kroppen igennem længere tid. Det sker, hvis du er stresset. Så bliver cortisol en belastning for din krop, og det vil bl.a. gå ud over produktionen af dine andre hormoner.

Cortisol handler om individets overlevelse
Det skyldes, at kroppen altid vil prioritere at producere cortisol over dine andre hormoner. Cortisol handler nemlig om “individets overlevelse”, da hormonet gør os i stand til at reagere i en farlig situation. Fx at flygte fra en løve. Selvom det heldigvis er sjældent, at vi har brug for det, er vores kroppe sådan indrettet, at den altid vil prioritere at producere cortisol i en stresset situation. Også selvom din “stress” opstår af mindre farlige situationer og måske mest er en tilstand fremkaldt af dine tanker, som det ofte er tilfældet.


Stress er usundt for dine hormoner
At din krop således nedprioriterer andre funktioner, når du er stresset igennem længere tid, er en af årsagerne til, at stress er så farlig for helbreddet.

Hvis man har oplevet stress flere gange i sit liv kan man risikere, at binyrerne, hvor cortisol produceres, bliver “trætte” med tiden. Det vil så gå ud over produktionen af de hormoner, der produceres i binyrerne, hvilket vil kunne mærkes på en lang række områder. Bl.a. immunforsvar, energi, humør, stofskifte osv.


TESTOSTERON
Testosteron er et androgen og et hormon, man typisk forbinder med det mandlige køn. Det er da også et hormon som giver mandlige karakteristika, men det er stadig et vigtigt hormon for kvinder også. Selvom du har brug for det i mindre mængder.

Testosteron er afgørende for din evne til at danne muskler, når du træner – og det er med til at give energi og udholdenhed. Det er meget individuelt, hvor store mængder testosteron kvinder har brug for.

Hvis du som kvinde producerer for meget testosteron, kan du være plaget af uønsket hårvækst rundt omkring på kroppen og uren hud. For meget testosteron kan fx forekomme, hvis du spiser en kost, der er præget af mad med et højt glykæmisk indeks. Dvs. kost som får dit blodsukker til at stige.


DHEA
DHEA er et andet androgen, som har en svagere påvirkning end testosteron, omend det er lige så vigtigt for dig. Det har bl.a. stor betydning for dit immunforsvar og er med til at modvirke de skadelige virkninger af for meget cortisol.

DHEA produceres i binyrerne sammen med cortisol og derfor er du i risiko for at komme til at mangle dette hormon, hvis du har været udsat for langvarig stress. Hvis du har en mangel, vil du bl.a. kunne opleve problemer med dit immunforsvar, herunder også allergier, dit energiniveau og dit tolerance overfor stress.

Produktionen af DHEA falder helt naturligt med alderen, hvilket er en af grundene til, at de fleste oplever, at de tåler mindre stress, jo ældre de bliver.

NHT Naturlig Hormonterapi®
Hvis du vælger et forløb hos mig, er det disse 6 hormoner du bliver testet på. Testen er fra det tyske laboratorie Verisana.

Hormontest fra Verisana